Webbläsaren Internet Explorer som du använder stöds inte av denna webbplatsen. Vänligen använd Google Chrome för bästa användarupplevelse.
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Visste du att över 61 000 fordon är inblandade i viltolyckor varje år? Det innebär att en olycka med vilt sker ungefär var nionde minut. I gryning och skymning är risken störst för vilt på vägen – så här kan du minska risken för en viltolycka.
”Det bästa du kan göra för att undvika en krock är att vara uppmärksam och anpassa hastigheten”, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen.
”Hastigheten för att få handlingsutrymme och för att kollisionen ska bli mindre kraftig. Uppmärksamhet för du kan upptäcka djuret i tid och vara mer beredd.”
Varningsmärken ger dig som förare en indikation på när det är extra viktigt att vara uppmärksam. Ofta finns de före och efter viltstängsel, där det finns större risk för att djur som sprungit längs med stängslet springer över vägen.
”Viltstängsel är ingen garanti för att det är viltfritt, och det gäller särskilt där det börjar eller slutar, även om stängslen har en effekt att minska ner antalet olyckor med 70–80 procent”, säger Niclas Dahl.
”En älg hoppar enkelt över stängslet. Det kan vara trasigt och då kommer ett rådjur igenom. Vildsvin kan böka sig under.”
Var särskilt uppmärksam i gryning och skymning.
Rådjur utgör tre fjärdedelar av alla anmälda viltolyckor, därefter kommer olyckor med älg. Ju vanligare ett djur är, desto större risk för sammanstötning. Hjortar och vildsvin blir vanligare i både naturen och statistiken, liksom rovdjur.
Även om rådjur är vanligast, ger den sällan personskador, om man inte kör med alldeles för hög hastighet och förlorar kontrollen över bilen på grund av det. Det är de större djuren, främst älg, som kan vara farligt. Eftersom älgen har långa ben kommer den stora, tunga kroppen på bilen och kan trycka ihop tak eller kupé.
Så vad gör man då när en älgko eller ett rådjur plötsligt står där på vägen?
”Om djurets mankhöjd är lägre än motorhuven ska man bromsa kraftigt men inte gira. Är det en älg eller annat större djur ska du bromsa för att försöka undvika kollision och styra mot den bakre delen av djuret. Generellt är det säkrare att köra ner i vägrenen än över på motsatt sida.”
Om olyckan ändå skulle vara framme och du har krockat med ett anmälningspliktigt vilt, gör då så här:
”Gå inte fram till vildsvin och rovdjur,” säger Niclas Dahl. ”Känner de sig hotade kan de attackera. Även de andra djuren kan försöka ta sig upp och bort från olycksplatsen och då kan det vara farligt att stå nära. Så gå inte fram till det skadade djuret.”
Publicerad juli 2017
STR SERVICE AB
Järvgatan 4, 261 44 LANDSKRONA
0418-40 10 00
0418-40 10 50 (Helpdesk)
info@str.se
Kontakta oss
Presskontakter