Vägen ligger öppen - bli trafiklärare

Magnus bytte yrke mitt i livet

Magnus Fnyke i Halmstad kände att han ville ha ett yrke som var mer varierande och där han fick jobba mer med människor och bestämde sig mitt i livet för att utbilda sig till trafiklärare. Ett beslut han inte ångrar.

Ett körkort betyder så mycket

Det öppnar dörrar till samhället, till jobb, till integration. Vill du vara med och uppfylla människors drömmar och utbilda framtidens förare? Vill du i princip vara garanterad jobb efter din utbildning?  Då är det hög tid att ta reda på mer!

Faktum är att trafikläraryrket och branschen står inför flera spännande förändringar och anpassningar till framtiden. Hela samhället utvecklas, i allt från hur vi tänker kring hållbarhet och ny teknik till pedagogik. Och trafikutbildarbranschen behöver verkligen dig som vill följa med.

Att jobba som trafiklärare är händelserikt, spännande och ingen dag är den andra lik. Under en vanlig arbetsdag undervisar du elever, i alla olika åldrar och med olika bakgrund, som ska ta körkort för olika fordon - personbil, motorcykel, moped, buss, lastbil och släpfordon.

Mycket av undervisningen sker i grupp och då går du som trafiklärare tillsammans med dina elever igenom trafikregler, trafikvett och trafikmiljö. Detta kan du göra både i teorisal, i fordonet eller på en övningsplats.

Varför utbilda sig till trafiklärare?

  • Du blir en del av en bransch som står inför en spännande framtid med stor utveckling inom hållbarhet, pedagogik och teknik.
  • Du har stora möjligheter att få jobb efter utbildningen.
  • Det är ett viktigt jobb där du säkrar upp att nya förare kör säkert och tänker på miljön.
  • Du ser ett konkret resultat av ditt arbete och får dela elevernas glädje efter godkänt körprov och ibland stötta elever som underkänts.
  • Du får varje dag utveckla din förmåga att möta nya människor i olika åldrar och med olika bakgrund.
  • Du kan välja en arbetsgivare som är ansluten till STR. Då vet du att du är på en arbetsplats med schyssta villkor och som strävar efter ett hållbart företagande utifrån klimat, arbetsmiljö och ekonomi.

Tre röster om trafikläraryrket

Emma Algebrant_200x256.jpg

Emma, Kör Eco Trafikskola i Linköping

- Jag tycker om att lära ut och att jag vill vara en del av att jobba mot säkrare och mer utbildade trafikanter. Att se en elev lyckas och bli ännu bättre är det jag tycker är roligast och inte bara inom bilkörningen. Det är även väldigt utvecklande för mig både i min roll som pedagog men även privat. Jag får vara kreativ och möjligheten att få arbete är stort.

Olof Ringdahl_200x256.jpg

Olof, Berndtssons Trafikskola i Ängelholm

- Min pappa har varit trafiklärare och drivit egen trafikskola så yrket har alltid varit nära mig och jag har aldrig ångrat att jag tog chansen. Jag får jobba med människor och får möjligheten att påverka och utbilda dem till att bli bättre förare i trafiken. När man ser glädjen hos en elev efter de har klarat sitt körkort, det är det bästa med att vara trafiklärare.

Beatrice Vigh Lindberg_200x256.jpg

Beatrice, Fartvindens Trafikskola i Halmstad

- Mitt intresse för bilar och motorcyklar är väldigt stort! Jag tog mc-körkort när jag var 16 år och att få möjligheten att jobba med det jag brinner för är fantastiskt och att samtidigt få träffa mycket nya människor tycker jag är roligt. Chanserna till jobb är också mycket stora efter avklarad utbildning.

Mer fakta

Arbetsmarknaden

Det finns ett långsiktigt behov av utbildade trafiklärare i hela landet och du har goda möjligheter att få jobb efter utbildningen. Enligt SCB under de kommande åren väntas en kraftig ökning av 18-åringar är båda faktorer som påverkar trafiklärarbehovet positivt.

Utbildningsvägar

Utbildning till trafiklärare tar cirka 1,5 år och sker inom Yrkeshögskolan. Utbildningen finns på ett flertal platser i landet. Du måste vara minst 21 år och ha haft B-körkort i minst tre år för att få ditt trafiklärartillstånd efter utbildningen.

Det finns utbildning på distans och platsbunden utbildning. Oavsett studieplats, är grunden att det är heltidsutbildning, och innebär att du är närvarande på heltid.

Det finns fördelar med båda studiesätten. Du behöver fundera ordentligt på vad som passar bäst för dina förutsättningar. Några fördelar med distansutbildning är att du kan studera på din hemort och kanske lättare får ihop vardagen hemma. Distansutbildning innebär i viss mån att du kan bestämma dina studietider, men det krävs att du är duktig på att strukturera din tid och du behöver ta mycket eget ansvar. Största möjligheten är att du kan läsa en utbildning som inte finns på din hemort.

Även om utbildningen är på distans så krävs närvaro på lektioner och föreläsningar via videomöten.

Att studera på en platsbunden utbildning har sina egna fördelar. Du har fördelen att dela utbildningstiden i samvaro med andra studenter. Du får stöd med struktur och schema, lektioner på skolan och får lätt direktkontakt med lärare. I och med att du är på plats, lär du dig pedagogik utifrån vad du själv får vara med om, under utbildningens gång. Läs mer om utbildning.

Lön

Unionen och BA, Biltrafikens Arbetsgivareförbund, avtalar om trafiklärarnas ingångslöner. Läs mer om löner.

Karriär

En ökad specialisering inom till exempel teoretisk undervisning, som riskutbildning och AM, gör dig extra attraktiv på arbetsmarknaden. Sedan kan du efter att ha jobbat ett år utbilda dig vidare för att även kunna undervisa inom mc, lastbil eller buss. Du kan också gå vidare och arbeta inom gymnasiet, bli utbildningsledare eller kanske driva en egen trafikskola.