Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Utökat antal utbildningstimmar samt tydligare styrning och tydlighet kring utbildningsmål. Det finns flera positiva delar i förslaget till ändrad AM-utbildning, även om det kunde ha varit ännu fler, anser STR.
– Utifrån förutsättningarna är vi nöjda, säger Jimmy Ceihagen som är STR:s sakkunnige inom moped och mc-frågor.
Han är noga med att påpeka att regelverket kring EPA / A-traktor inte berörs av den aktuella föreskriftsförändringen, det ändras först med Fjärde körkortsdirektivet.
– Vi hade så klart önskat att kunna få en förändring för helheten redan nu så att allt kring EPA / A-traktor också kunde lösas. Men vi får se detta som ett steg på vägen mot målet.
Media har under de senaste dagarna skrivit en hel del om EPA / A-traktor, vilket beror på att det fattats ett första beslut i EU om Fjärde körkortsdirektivet. Jimmy Ceihagen konstaterar att det är för tidigt att säga exakt vad direktivet innebär för målgruppen 15-åringar.
– Men att det kommer fler förändringar inom några år är nog ganska säkert.
Det arbete som nu gjorts och som varit på omremiss rör en ny föreskrift för AM-utbildning och är tänkt att träda i kraft den förste december 2025. Den tidigare remissen hade till exempel med förslag om villkor på AM-körkortet, vilket inte gick att få igenom. Det nya förslaget innebär att det färdiga AM-körkortet kommer att vara en kopia på dagens AM-körkort. Nuvarande förslag är att man under utbildningen kan använda valfri moped klass 1, oavsett antal hjul, enligt Jimmy Ceihagen.
– Oavsett vilken moped som används under utbildningen så kommer det färdiga AM-körkortet bevilja att köra samma fordon som idag. Det är ändå ett steg i rätt riktning, eftersom det till exempel blir möjligt att använda mopedbil i utbildningen.
Dessutom ökar kraven på total utbildningstid från som minst 12 till 17 timmar, enligt förslaget. Detta fördelat på minst tio timmar teoriutbildning och minst sju timmar praktisk utbildning, vilket STR ser som klart positivt. Genom att förslaget inte innebär stora förändringar i kursinnehållet öppnas också möjligheter till fördjupning av kunskaper och färdigheter.
– Tillsynsrapporter visar att vissa elever inte når tillräcklig självständig nivå i de praktiska momenten. De ökade utbildningstimmarna kan alltså användas till att hjälpa eleverna att nå självständighet i högre grad.
STR hade gärna sett att det egna förslaget om lärarlyft och större involvering av föräldrar hade tagits med i kommande föreskrift. Detta fanns dock varken med i den ursprungliga remissen eller i omremissen. STR har sedan tidigare tagit fram en AM-lärarkurs för att stötta och utveckla befintliga AM-lärare. Den väckte dock svagt intresse och Jimmy Ceihagen menar att det krävs mer än att förbundet och trafiklärarkåren tar ansvar.
– Bäst effekt på utvecklingen av lärarkompetens har ökade myndighetskrav. Ett tydligt exempel är när riskutbildningen för motorcykel kom 2009. Det påverkade tydligt bland mc-lärarna och gav ett fint pedagogiskt lyft.
De unga blivande förarnas föräldrar är en viktig grupp att nå fram till av flera skäl, menar Jimmy Ceihagen. Bland annat därför att många föräldrar har en felaktig bild av vad det innebär att vara mopedist i dagens trafikmiljö. Det visar en undersökning från Folksam som bland annat konstaterar att föräldrarnas bild av faror i trafiken stämmer dåligt överens med de faktiska olyckorna.
– Här skulle vi vilja se att en del av teoriutbildningen kunde hållas med närvarande vårdnadshavare i likhet med introduktionsutbildningen för körkort B. Det skulle vara bra så att föräldrarna får rätt bild.
AM-körkortet är ett viktigt körkort, enligt Jimmy Ceihagen. Runt 41 000 per år tar det, att jämföra med omkring 130 000 B-körkort.
– Det är en viktig behörighet eftersom det är ett grundkörkort och många tar det. Gör man rätt med AM så är mycket vunnet inför B-körkortet. Det är en bra investering både kortsiktigt för AM, och i det längre perspektivet då man ska ta andra körkort.
Förslagen till förändringar är i huvudsak positiva anser STR men några negativa delar av utbildningen kommer att bli kvar, enligt Jimmy Ceihagen. Till exempel att det även fortsättningsvis blir möjligt att övningsköra på tvåhjulig automatväxlad moped för att sedan få köra ”EPA”- eller A-traktor. Alltså ett fullstort, tungt fordon.
– Det är inte optimalt. Att köra ett fordon som man inte är utbildad på eller van vid, leder till att massor av fokus måste ägnas åt att manövrera. Därför tappar, speciellt unga förare, fokus på trafikmiljö och samarbetet med andra trafikanter.
STR vill också se en bättre tillsyn av AM-utbildningen. I dag är den inte tillräckligt omfattande, samtidigt som trafikskolorna betalar relativt stora pengar för den.
– En mer omfattande AM-tillsyn skulle stötta hela körkortssystemet och ge oss valuta för pengarna. De som gör rätt skulle få ett kvitto på det, de som gör fel får justera så det blir rätt och extremfallen skulle plockas bort från att syssla med AM-utbildning.
Text: Johan Granath