Webbläsaren Internet Explorer som du använder stöds inte av denna webbplatsen. Vänligen använd Google Chrome för bästa användarupplevelse.
Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Polisen har med dispens från Transportstyrelsen på prov testat ett sådant här ljus under flera år. Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har dessutom genomfört en studie när det gäller identifieringsljuset, detta på uppdrag av Polismyndighetens nationella operativa avdelningen, Noa.
Forskarna gjorde både fält- och enkätstudier, och de kom fram till att det egentligen bara finns fördelar med ett sådant här ljus.
– Vår rekommendation var att polisen får lagstöd för att använda identifieringsljus när ökad synlighet och trygghetsskapande åtgärder eftersträvas, säger Björn Lidestam, projektledare på VTI, i en kommentar.
– Det är bra att det nu blir så.
Fältstudien visar att identifieringsljuset gör att polisen syns tre gånger bättre i mörker. Även i dagsljus skapas en något bättre synlighet.
Enkätstudierna visar att allmänheten generellt känner sig tryggare och tycker att trafiken blir lugnare när det syns att polisen är på plats. Polisen skattar de trygghetsskapande och trafiklugnande effekterna ännu högre än allmänheten. I många andra länder finns redan liknande ljus, till exempel i Frankrike, Spanien, Jordanien och USA.
Ändringen av regelverket som gör att identifieringsljus inte längre behöver användas på dispens träder i kraft den 1 oktober 2023.
Text: Catarina Gisby Foto: Staffan Gustavsson
STR SERVICE AB
Järvgatan 4, 261 44 LANDSKRONA
0418-40 10 00
0418-40 10 50 (Helpdesk)
info@str.se
Kontakta oss
Presskontakter