Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Över hälften av dem som tagit fullt CSN-lån och slutfört hela utbildningsprocessen, har lyckats ta körkort. Ett utökat körkortslån med högre maxbelopp och även längre låneperiod skulle innebära att ännu fler lyckades, menar Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, STR.
– Vi tycker att det här visar att lånet behövs och att det är en framgång. Det betyder också att det hjälpt många personer, bland annat att få jobb. Många som tagit lånet hade annars aldrig haft möjlighet att ta ett körkort.
Det säger STR:s tf förbundsordförande Maria Stenman i en kommentar till den uppföljning CSN har gjort av körkortslånet, som infördes 2018. Uppföljningen som nyligen lämnades till regeringen säger att av bland alla låntagare har färre än hälften (43 procent) körkort idag. De flesta, 70 procent, har också skjutit till egna pengar för att bekosta körkortet.
– Om vi tittar på de som tagit hela lånet har 54 procent hittills tagit körkort. Att klara det för en mindre summa än 15 000 kronor är väldigt svårt därför är det mest relevant att studera denna grupp.
CSN:s uppföljning pekar även på att körkortslånet är framgångsrikt. Till exempel har låntagare med körkort oftare arbete än de som saknar körkort. Andelen arbetslösa bland dem med körkort är 16 procent, jämfört med 28 procent för dem utan. Dessutom visar uppföljningen att 190 yrkesförare utbildats tack vare lånemöjligheten och att låntagarna är bra på att betala tillbaka lånade pengar.
– Det är också väldigt positivt att 84 procent svarade ja på frågan om man kommer att ta körkort i framtiden. Uppenbarligen har lånet hjälpt i gång många i körkortsprocessen och visat att det körkort är något möjligt och inom räckhåll, säger Maria Stenman.
Enligt STR stödjer CSN:s undersökning förbundets uppfattning om att körkortslånet borde utökas för att få ännu större effekt.
– Det innebär en vinst för hela samhället, många har tagit körkort som annars förmodligen inte skulle ha gjort det, säger STR:s förbundssekreterare Christer Rosén Wickman. Därför bör lånet utökas men med en mindre första utbetalning och möjlighet till längre låneperiod än ett år. Det skulle underlätta för flera att komma i mål och fullfölja körkortsprocessen.
Däremot menar Christer Rosén Wickman att det är viktigt att poängtera att mer pengar inte löser det strukturella problemet med bristande struktur och effektivitet i det svenska förarutbildningssystemet.
- Att få en bättre styrning och att göra rätt från början är avgörande. Bland annat därför är STR tveksamma till varför hela lånebeloppet teoretiskt kan användas till provkostnader. Chansa inte, gör rätt från början är vårt budskap.
Körkortslånet via CSN infördes 2018 och kan ges till personer som uppfyller vissa villkor. Den maximala summan är på 15 000 kronor. Totalt har 18 200 personer hittills tagit körkortslån.
Text: Johan Granath