2022-07-07

”Vi ser att de flesta av våra elever klarar sitt teoriprov på första försöket”

Sofia Samuelsson är STR-medlem och förtroendevald inom STR. Hon äger TrafikCenter i Säter och Hedemora där hon också jobbar som lärare. För henne var det självklart att använda STR:s digitala material på alla behörigheter de utbildar i sedan materialen lanserades från första början. Hennes skola har dessutom alltid sålt materialet både separat och i olika paketering, så för henne innebar de riktlinjer som nu finns ingen stor förändring.

- Vi anser att om man är medlem i STR så är det självklart att använda STR:s material och vi tycker det är bra att det nu finns ett rekommenderat riktpris som stöd. Vi tror också det lönar sig att sälja materialet både separat och som paket. Vi har ganska många elever som köper tillgång till appen bara för de vill ha ett komplett system att läsa teorin i, men sen kommer de tillbaka för både körlektioner och riskettan.

Självklart sälja branschorganisationens material

Riktlinjerna som gäller vid försäljning av STR:s digitala material infördes i början av sommaren. Dels handlar det om att STR:s material behöver möta konkurrensen från andra aktörer och öka medvetenheten om den höga kvaliteten på materialet, dels handlar det om att leva upp till den nya konsumentköplagen som kräver ökad tydlighet. För Sofia Samuelsson, som har ett förtroendeuppdrag i STR:s förbundsstyrelse, är det självklart att sälja branschorganisationens eget material – som i förlängningen också finansierar det arbete som förbundet gör när det gäller frågor som är viktiga för branschen.

- Vi anser att om man är medlem i STR så är det självklart att använda STR:s material. Dessutom - om eleverna jobbar i andra appar/system så kan vi ju inte kontrollera deras kunskaper på något vis, och då bokar vi heller inget kunskapsprov åt dom. Det gör att de flesta av våra elever använder STR:s digitala material. Faktum är att vi inte ser någon anledning till att sälja något annat heller. Det finns säkert billigare varianter, men inte lika bra och komplett anser vi.

Personalen vet hur materialet fungerar

Sofia Samuelssons uppfattning är att både lärare och elever är nöjda med STR:s digitala material.

-Ja, absolut. De eleverna som läser teorin via STR:s material är helnöjda, både med materialet och med kopplingen till körningen. Vi ser att de flesta av våra elever klarar sitt teoriprov på första försöket, ofta med bra resultat dessutom - detta gäller både B och AM. Sen jobbar vi mycket med personalen också i materialet. De ska veta hur det fungerar så de kan förklara för eleverna samt hjälpa dom på bästa sätt. Att jobba så har lett till att alla lärarna på skolan är jättenöjda med det.

Eleverna positivt överraskade

Sofia Samuelsson berättar att en hel del elever som kommer till hennes skola redan har andra appar nerladdade. Men när hon och hennes övriga lärare får visa hur till exempel "Köra bil - digital" fungerar så blir eleverna positivt överraskade.

-Eleverna tycker det är lättarbetat och gillar att det finns både övningar och filmer i flödet, inte bara text att läsa. Det blir också väldigt lättöverskådligt när man använder digitala utbildningskort och lätt för oss som lärare att uppmuntra eleverna till att läsa teorin. Vi har lagt in extra material under "Trafikskolans Tips" också.

Hur tänker ni kring det digitala materialet framöver?

-Jag tror att vi, varje enskild trafikskola, måste bli bättre på att marknadsföra STR:s digitala material. Redan på introduktionskursen är ett bra tillfälle. Vi måste våga tala om att det finns, går att köpa separat och att det är bra! Vi får nog inte heller vara rädda för att bara skippa paketeringen och bara sälja appen. De som köper appen hos oss kommer ofta tillbaka för både körlektioner och riskettan.

Säljer du rätt?

Är du osäker på vad som gäller kring de digitala utbildningsmaterialen? Gå in på vår stödsida där du hittar alla riktlinjer och hjälpen du behöver för att justera rätt. Det finns även marknadsföringsmaterial du kan ta del av.

Klicka bara här.