2024-03-19 Yrkesförare Tunga släp/fordon/YKB Transportstyrelsen/Trafikverket

Köra lastbil på B - försöksverksamhet för lastbilar under 4250 kg

Försöksverksamhet för att ge förare med körkortsbehörighet B möjlighet att köra tyngre lastbilar med drivs med el, gas eller är hybrid kan vara på gång. Syftet är att skynda på den gröna omställningen av transportsektorn och minska bristen på förare med körkortsbehörighet C. 

Transportsektorn står för en betydande del av klimatpåverkande utsläpp. Den gröna omställningen behöver påskyndas och användningen av lastbilar som drivs av alternativa bränslen behöver öka. Ett problem är att vissa lastbilar som drivs av alternativa bränslen väger mer och blir då tung lastbil – med krav på behörighet C - utan att lastförmågan är större än för en motsvarande lätt lastbil.

 

I försöksverksamheten kan företag, myndigheter eller andra organisationer ansöka om undantag för vissa körkortsregler för sina förare. Dessa förare ska vara anställda eller anlitade och ha haft körkort med behörighet B i minst två år. Det blir då tillåtet att köra lastbil utan släp med en totalvikt över 3 500 kg men under 4 250 kg under förutsättning att lastbilen drivs av alternativa bränslen. På så sätt kanske man kan mildra bristen på förare med körkortsbehörighet C och öka takten i den gröna omställningen av transportsektorn.

 

Det var i juni 2023 fick Transportstyrelsen i uppdrag av regeringen att skapa förutsättningar för försöksverksamheten. Transportstyrelsen har också lämnat förslag på nödvändiga författningsändringar, inklusive undantag från kör- och vilotidsreglerna.

 

Läs Transportstyrelses rapport om försöksverksamhet.