2023-10-11 Opinion

STR: Fördubbla CSN-lånet till körkort

I regeringens budget förslås att möjligheten att ta CSN-lån till körkortsutbildningen tas bort från 2024 - något STR starkt ifrågasätter. Tvärtom uppmanar STR riksdagen att inte bara återinföra möjligheten till CSN-lån i budgeten utan fördubbla det.

Den borgerliga regeringens budgetförslag höjer trösklarna till arbetsmarknaden för de som står längst ifrån eget jobb. Körkortet är avgörande för att kunna utbilda sig, få ett jobb och ta sig till och från en arbetsplats. Ändå föreslås möjligheten att låna till utbildningen tas bort år 2024, med den märkliga förklaringen att lånet varit ineffektivt.

Möjligheten har funnits sedan 2018 och kan inte beskrivas som annat än en stor framgång.

Att den enskilde kan låna pengar av staten via CSN för att lära sig köra bil trafiksäkert är knappast en förlustaffär för det offentliga. De delar av budgetanslagen som inte förbrukas blir rimligen kvar i statskassan. Men för den enskilde – som utan egna tillgångar kunnat ta körkort – har CSN-lån varit helt avgörande.

Av de som lånat pengar för körkortsutbildning har varannan lyckats. Som integrationsverktyg är ett självfinansierat stöd till omedelbart ökad anställbarhet en succé som borde byggas ut ytterligare, inte tas bort. För om något har CSN-lånets grundproblem varit att taket för maximalt lånebelopp varit för lågt. För få har vågat ge sig på en utbildning de kanske inte hade råd att slutföra. Då återstår bara skulden.

330 000 svenskar – över sex procent – är arbetslösa idag, när Sverige står på tröskeln till lågkonjunktur. I kategorin 18 till 24 är de öppet arbetslösa redan nära åtta procent. Därtill kommer alla som är på väg ut från gymnasium och universitet.

Möjligheten till CSN-lån kan inte jämföras med att ta körkort på egen hand, utan att gå i körskola.

Enligt Trafikverket klarar knappt varannan sin uppkörning på första försöket. I genomsnitt krävs tre försök. Av de självlärda – de som förberett sig privat utan professionell vägledning – lyckas endast 39 procent. Jämför det med att 69 procent av de trafikskoleanmälda fick godkänt på första försöket. Utbildning spelar roll.

Lägg till språkbarriär, sämre tillgång till handledare med tillräcklig trafikvana och begränsad erfarenhet av trafikmiljö och utmaningen för en betydande grupp att lära sig bli goda förare utan stöd från körskola blir uppenbar.

Men taket på max 15 000 kronor blir CSN-stödet i lägsta läget för de som har störst behov av vägledning till eget körkort. Deras behov av lektioner och träning är större än för den genomsnittliga körkortstagaren.

Sveriges trafikutbildare uppmanar riksdagen att inte bara återinföra möjligheten till CSN-lån i budgeten utan fördubbla det. En självfinansierad politik för snabbare integration och egenförsörjning.

/Maria Stenman, tf. ordförande Sveriges Trafikutbildares Riksförbund