Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Efter månader av behandling har nu EU-parlamentet röstat för en hel del ändringar som - när slutgiltigt beslut tagits - kommer påverka det svenska körkortssystemet. Den reform av EU:s körkortsregler som nu behandlas har för avsikt att bidra till förbättrad trafiksäkerhet och till EU:s gröna och digitala omställning.
I direktivet ingår många delar som rör körkort, och här följer ett urval.
För att få körkort ska nya förare genomföra en förarutbildning som omfattar körning i snö och halka, få undervisning om säker telefonanvändning under körning, döda vinklar, förarstödsystem och hur man öppnar fordonsdörrar på ett säkert sätt. Förarna ska med detta vara bättre förberedda på verkliga körsituationer och vara medvetna om de risker som finns, särskilt för oskyddade trafikanter som fotgängare, barn, och olika sorters cyklister.
Nya förare ska också ha grundläggande kunskaper om hur man använder första hjälpen-utrustning och förmåga att tillhandahålla första hjälpen, inbegripet hjärt-lungräddning.
Parlamentet vill samtidigt att EU:s regeringar ska lägga mer kraft på att öka allmänhetens medvetenhet om mentala och fysiska signaler som kan utsätta en person för risker när hen kör bil.
Digitala körkort ska vara giltiga i hela unionen. Dessa ska vara likvärdiga med fysiska körkort.
Nya förare ska ha minst två års prövotid och omfattas av vissa restriktioner; striktare alkoholgränser under körning och strängare påföljder för osäker körning.
Villkor automat ska inte anges eller ska tas bort om innehavaren klarar ett särskilt körprov eller genomgår en särskild utbildning. Utbildningstiden föreslås vara 7 timmar.
Reglerna förändras för A-traktorer så att de får köras i 45 km/h, men med höjd åldersgräns till 16 år och regelbundna ålderskontroller. De som kör A-traktor måste ha ett B1-körkort i stället för AM-körkort. Med B1-behörighet får man köra fordon som väger upp till 2 500 kg. Det blir alltså inte längre möjligt att ha en lastbil ”som EPA”.
Medlemsstater som tillåter att på B-körkort köra motordrivna trehjulingar och motorcyklar i kategori A1 ska ömsesidigt erkänna varandras behörigheter gällande detta.
Den som har haft B-körkort i två år ska få köra fordon som drivs av alternativa drivmedel med en totalvikt på upp till 4 250 kg utan släp. Det inkluderar exempelvis ambulans och husbil.
Fordon i kategori D1E får köras av den med behörigheterna D1 och C1E eller med behörigheterna D1 och CE.
Behörighet CE och DE ska kunna utfärdas utan föregående C- eller D-behörighet.
För D-körkort sänks den generella åldersgränsen från 24 till 21 år. Medlemsstaterna behåller möjligheten att sänka åldersgränsen till 18 år, förutsatt att förarna har rätt yrkesutbildning. Medlemsstaterna ska också ha rätt att slopa den så kallade 50-kilometersgränsen som bussbranschen länge velat få bort. Gränsen innebär att förare under en viss ålder enbart får köra linjetrafik, och på linjer som är kortare än 50 kilometer. 50-kilometersgränsen gör det därför mindre attraktivt för bussföretagen att anställa unga förare eftersom de endast kan köra en del av företagets trafik.
Nu väntar en trilog där Europaparlamentet, EU-kommissionen och Rådet förhandlar om den slutgiltiga utformningen av fjärde körkortsdirektivet. Definitivt beslut kan inte väntas förrän tidigast till hösten, bland annat på grund av stundande parlamentsval. Kan parterna enas om de föreslagna ändringarna kommer det nya Körkortsdirektivet att antas under 2025. Efter det har medlemsländerna fram till 2028 på sig att implementera direktivet i sin nationella lagstiftning.
Bakgrund
Körkortsdirektivet syftar till att harmoniera körkortsreglerna inom unionen.
EU har antagit en egen nollvision för trafikdödade. EU:s och FN:s mål är att halvera antalet döda på vägarna till 2030 och hålla det under 11 400 per år. På längre sikt, till år 2050, arbetar EU mot nollvisionsmålet som säger att antalet döda och allvarligt skadade ska vara nära noll.