Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Moderaten Sten Bergheden sitter i riksdagens trafikutskott och känner igen mönstret där Trafikverket lägger ner provorter. Han vill se en mer närvarande myndighet och är inte främmande för att ändra i Trafikverkets regleringsbrev.
Sten Bergheden är riksdagsledamot sedan 2006 och har tidigare sett provorter försvinna. Han menar att det bland annat påverkar ungas möjligheter att bo kvar på landet och instämmer i Gusten Mårtenssons uppfattning att landsbygden har en allt mindre myndighetsnärvaro.
- Till exempel ser vi att Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Trafikverket försvunnit på många småorter som ofta också saknar utbyggd kollektivtrafik, vilket gör att många unga flyttar, säger Sten Bergheden.
Antalet provorter borde bli fler, inte färre, menar han. Möjligheten att bo på landet är ett skäl men även det faktum att Sverige har ett mycket stort behov av yrkesförare.
- Troligen behöver Älmhult och andra så kallade glesbygdsorter sina provmöjligheter minst lika väl som man gör i Stockholm.
Provorter, även på mindre ställen, är en viktig fråga när regeringen nu gör en stor infrastruktursatsning, menar Sten Bergheden. Han riktar bland annat därför hård kritik mot Trafikverket som enligt honom inte anstränger sig tillräckligt för att samarbeta med de kommuner där neddragningar sker. Framförallt menar han att det brister i kommunikation och i viljan att lösa problem.
- Från kommunpolitiker hör jag att de har svårt att få information från Trafikverket, och att det överhuvudtaget är svårt att få kontakt.
Myndigheten verkar också göra det väl enkelt för sig, menar han. Det kan till exempel handla om att lokalanpassningar som Förarprov vill göra anses bli för komplicerade eller för dyra. Det kan då användas som argument för att minska provutbudet eller lägga ner en provort. Men det kan inte vara myndighetens uppdrag, menar Sten Bergheden. Han anser överlag att Trafikverket måste bli bättre på att undersöka de möjligheter som finns för att orter ska kunna behålla prov.
- Min bild är att det finns en ovilja att söka lösningar för att använda resurser på rätt sätt. Det är tydligen lättare att lägga ner verksamheter än att fundera på alternativa sätt att spara pengar.
Som politiker är det möjligen enkelt att kritisera en myndighet för något som inte fungerar, kanske är det svårare att komma med konkreta lösningar eller åtgärder. På frågan vad han som riksdagsledamot kan göra säger Sten Bergheden att han vill åstadkomma förändring i Trafikverkets arbetssätt genom att ändra i myndighetens arbetsbeskrivning, det så kallade regleringsbrevet.
- Jag tycker att myndighetens beteende är ett fattigdomsbevis och jag är beredd att arbeta för att regeringen ändrar i regleringsbrevet. Jag är inte alls främmande för att titta närmare på det.
Läs mer: Trafikverket svarar >>
Text: Johan Granath
Foto: riksdagen.se